Sivut

Sivut

maanantai 14. huhtikuuta 2025

Ilon ja surun säveliä: Abban koko tarina



"Kukaan ei kuuntele enää Abbaa,
hevi tulee 
ja hevi tappaa"

ABBA JA MINÄ

Minulla oli aika vaikea alkuvuosi, sekä terveyden puolesta että muutenkin. Jaksamiseen olen hakenut monet kerrat apua musiikista, ja ylivoimaisesti eniten olen luureistani kuunnellut ABBAa. Aluksi vauhdikkaampia biisejä, mutta sitten myös myöhemmin ilmestyneitä kappaleita joissa on surullinen vire. Tänä vuonna olen vahvemmin kuin koskaan ennen kokenut sydänjuuriani myöten, miten isosti musiikki voi paitsi koskettaa ja lohduttaa, myös voimaannuttaa, kun se osuu kohdalleen. 

Minulla on kerran aiemminkin ollut "Abba-kausi", vuonna 1994 jolloin kävin katsomassa Muriel's Wedding -elokuvan. Siinä Abban musiikki on punainen lanka läpi koko leffan. Ostin tuolloin ABBA Gold -levyn ja liki kulutin sen puhki. Gradvallin kirjan myötä opin mm miksi ABBA Gold -levyn kannessa ei ollut sen jäsenten valokuvaa. Heidän 1970-luvun tyyliään pidettiin liian vanhana ja vääränlaisena. Kokoelmalla ei haluttu vedota vanhoihin faneihin, vaan se oli suunnattu uusille kuluttajille, jotka eivät olleet aiemmin omistaneet ABBAn levyjä, eli juuri minulle. Musiikki oli löydetty uudestaan ja laitettu tarjolle kokoelman muodossa, muttei ikäänkuin haluttu näyttää, miten vanhaa se on. 

En muista miten pitkään ABBAn fanitus sillä erää jatkui, mutta nyt viime kuukausina olen suurkuluttanut paitsi musiikkia, myös kaikenlaisia YouTubesta löytämiäni dokumenttivideoita ja yllättäen materiaalia löytyy vähintäänkin kymmeniä tunteja. Olen ajatellut paljon 1970-lukua ja sitä miten valovuosien päässä Ruotsi ja Suomi näyttäytyvät ABBA-näkökulmasta. Kyllä me on oltu tajapajula!
Niinpä ABBA-äänikirjakin päätyi kuuntelulistalle. Nähtäväksi jää, tuleeko siitä ensimmäinen äänikirja, jonka kuuntelen toiseenkin kertaan.

ABBA-KIRJA

Jan Gradvall: Ilon ja surun säveliä - Abban koko tarina
Otava, 2024
Lukija: Jenni Sainio
Kesto: 11 h 3 min

The Day Before You Came. Lähes kuuden minuutin mittainen syntikkaballadi, jonka Benny Andersson sai valmiiksi 1982. Lähes kaksi kertaa normaalia pidempi single, jossa ei edes ole varsinaista kertosäettä. Tällaista ei ihan joka bändi voisi julkaista, saati odottaa sen menestyvän. 
Sen jälkeen seurasi pitkä hiljaisuus. 

ABBAn tarina on ainakin yhtään vanhemmille musiikin kuluttajille niin tuttu, etten sitä lähde isommin kertaamaan. Björn oli nuorena sällinä mukana suositussa bändissä Hootenanny Singers ja Benny puolestaan Hep Starsissa. Fridalla ja Agnetalla oli omat soolouransa, etenkin hieman vanhempi Frida oli jo ehtinyt päästä hyvään alkuun, kun nelikon tiet kohtasivat. 1974 oli se vuosi jolloin ABBA teki syöksyn julkisuuteen voittamalla Euroviisut Waterloolla. 

ABBAhan ei koskaan hajonnut virallisesti. Kahdeksannen studioalbuminsa, 1981 ilmestyneen The Visitorsin sekä seuraavana vuonna julkaistujen kahden singlen jälkeen he jäivät tauolle, joka venyi lähes 40 vuoden mittaiseksi. Benny oli tuolloin uskonut, että hän tekisi musikaalin ja joitakin muita omia proggiksia, ja sitten he tekisivät comebackin. Mutta ei se ollut niin helppoa. Takana oli vaikeat avioerot, edessä uudet rakkaat. Ihmisiä hekin vain olivat.

Jos haluat fuilistellä menneitä tai tutustua yhteen suurimmista pohjoismaisista viihdeteollisuuden ilmiöistä, suosittelen!

4 kommenttia:

  1. Onpa kurjaa, että alkuvuosi on ollut vaikea. Toivottavasti nyt kevään myötä helpottaa. Ja onneksi musiikki auttaa usein, oli vuodenaika mikä tahansa.
    Abba on kyllä ollut niin valtava ilmiö musiikkimaailmassa, että tuon kirjan voisi lukea ihan vain senkin vuoksi. Kävelin Tukholmassa Abba-museon vierestä viime syksynä mutta silloin seuralainen ei innostunut museovisiitistä. Ehkä joskus sinne pääsisi.

    VastaaPoista
  2. Toivottavasti suurimmat vaikeudet ovat takanapäin! Musiikilla on kyllä mielettömän suuri vaikutus ihmiseen. Olen itsekin monissa vaikeissa kohdissa, jos kohta iloisissakin, saanut tukea musiikista. Abbaa olen kuunnellut paljonkin, mutta itse asiassa en yhtyeen ja sen jäsenten vaiheista tiedä pääkohtia enempää. Siinä mielessä tämä teos olisi varmasti tutustumisen arvoinen.

    VastaaPoista
  3. Vähän oli surullista lukea postaustasi ja kuulla, että sinulla on ollut vaikeita aikoja. Toivottavasti tilanne on jo helpottanut. Mutta musiikki auttaa, kuten sanot. Ja koska Abba on sinulle rakas, mikä onkaan mieluisampaa kuin heidän tuotantonsa kuuntelu. Me emme mieheni kanssa ole mitenkään suuria Abba-faneja. Ei olla edes käyty Abba-museossa Tukholmassa, vaikka varmaan kaikki muut museot on jo kaluttu. Kirja on varmasti tutustumisen arvoinen jo yleissivistyksen vuoksi. - Kaikkea hyvää kevääseesi!

    VastaaPoista
  4. Minä muistan ABBAn euroviisuvoiton ja tunnen tietenkin kaikki hittibiisit, jotka etenkin Mamma Mia -musikaalin ja -leffojen myötä ovat tulleet jälleen tutuiksi. Itse asiassa pidän näyttelijöiden laulamina kyseisistä hiteistä enemmän, sillä heillä saattaa olla heikompi laulutaito, mutta paljon enemmän tulkintaa.
    Toivottavasti sinulla on nyt valoisampaa. On hienoa, kun musiikki pystyy tuomaan lohtua.
    Tuon Visitors-albumin ehdoton suosikkini on Slipping Through My Fingers, jota kuuntelin, kun tyttäret kasvoivat ja tuli haikeita hetkiä. Ja bileiden eka biisi pitää aina olla Dancing Queen. Toivottavasti kevät tuo iloa ja voimia sinulle, jotta ABBAn musiikin tahdissa jaksat myös tanssahdella.

    VastaaPoista