Sivut

Sivut

tiistai 26. maaliskuuta 2019

Poimintoja kevään 2019 kirjakatalogeista

Kevään kirjakatalogithan ovat ilmestyneet jo viime vuoden puolella, vuosi vuodelta aiemmin tai ainakin siltä tuntuu? Tässä poimintoja omalle lukulistalleni.

Bazar

Katja Kärki: Jumalan huone
Pohjoiskarjalaisen Martikaisen sukua seurataan 1930-luvulta vuoteen 2009. Luvassa on sukutraumoja ja sukunsa uhmakkaasti hylkäävä siilitukkainen Elsa.

Lucinda Riley: Varjon sisar.
Seitsemän sisaren tarina on edennyt jo kolmanteen osaan. Olisiko jo aika aloittaa?

David Safier: Tuomiopäivä ensi tiistaina
Kolmekymppinen Marie on vihdoinkin onnekas miesten suhteen sillä hän on purjehtimassa avioliiton auvoiseen satamaan kiltin ja lempeän sairaanhoitajamiehen kanssa. Jostain syystä Marie kuitenkin päätyy jättämään Svenin alttarille ja muuttamaan takaisin lapsuuskotiin isänsä luokse. Siellä hän tapaa uuden miehen jolla on lempeä katse, ihanan matala ääni ja vahva kädenpuristus - ja hyvä peffa! Kirjan luvataan olevan hauska hupailu Jeesuksen paluusta maan päälle. Kesälukemista?

Paulo Coelho: Hippi
En oikeastaan tiedä miksi en ole lukenut yhtään Coelhoa? Nyt on ehkä pakko aloittaa. Karla on lähdössä hippivaellukselle ja selvännäkijä on luvannut että hänen matkakumppaninsa ilmestyy pian. Paikalle saapuu pitkätukkainen brasilialainen Paulo joka huomaa kauniin hippitytön. Yhdessä lähdetään matkalle ja rakastutaan. Niin yksinkertaista ja niin monimutkaista se on.

Gummerus

Johanna Laitila: Lilium Regale
Päähenkilöinä on Else joka on Ruotsissa evakossa kirjallisessa perheessä. Suomeen palattuaan hän päätyy tornionjokilaaksoon, piiaksi isoon taloon jossa apteekkarin rouvan, kirjakauppiaan, myötä Elsalle avautuu ovia itsensä tuntemiseen ja paremman luokan salattuihin huoneisiin ja valta-asetelmiin. Nurkan takana juonii heitäkin jotka saavat Elsan häpeämään orastavaa itseään. Entä hänen suhteensa Samuliin, eikö se ollut liian laimeasti rakastettu? Ei kai se voinut riittää?Laitilan esikoisromaani käsittelee elinikäistä rakkautta, sodan nähnyttä sukupolvea ja vaiettuja tarinoita. Luvassa on värisyttävän aistillista ja kuvallista, pohjoisen murteella höystettyä kieltä. Kiinnostavat asetelmat!

Niina Mero: Englantilainen romanssi
Ihana kansi! Englantilaisia romantikkoja rakastava Nora saa siskoltaan kutsun häihin Oxfordiin. Hän karsastaa höttöistä häähaaveita mutta suostuu vastahakoisesti kutsuun ja perillä sulhasperheen kartanon goottilainen viehätys ja vehreät puutarhat sekä yliopistokaupungin vanhoilta kirjoilta tuoksuva tunnelma pyyhkäisevät hänet jaloiltaan. Idylli kuitenkin rakoilee kun uteliaalle Noralle selviää, että aatelissuvun vanhempi poika on kadonnut jäljettömiin vuosia sitten. Kaiken lisäksi Noran viisasteleva sydän muljahtelee vastusteluista huolimatta englantilaisille herrasmiehille ja verhotuille salaisuuksille. Brittiläinen kohteliaisuus kätkee taakseen totuuksia joiden seuraukset voivat olla kohtalokkaat. Luvassa on ahmittava esikoisromaani jossa Bridget Jonesin mustiin pukeutunut ystävätär kohtaa Kotiopettajattaren romaanin, mukana vähän Downton Abbeyn kartanotunnelmaa ja brittidekkareiden juonitteluja! Kuulostaa aika kiinnostavalta paketilta!

Celeste Ng: Tulenarkoja asioita
Shaker Heights on menestyvien ihmisten lähiö jossa jopa talojen väritys on soinnutettu kauniisti yhteen. Parhaiden täydellisyyden tavoittelu kilpistyy Elena Richardsonissa. Sitten idylliseen lähiöön saapuu kiehtova ja salamyhkäinen Mia, taiteilija ja yksinhuoltajaäiti teinityttärensä Pearlin kanssa ja vuokraa talonpuolikkaan Richardsoneilta. Mia ja Elena huomaavat joutuneensa vastakkain kun koko kaupunkia jakaa huoltajuuskiista ja Elena päättää selvittää mitä Mia menneisyydessään salaa. Hänen pakkomielteestään eivät kuitenkaan maksa vain Mia ja Pearl vaan myös hänen oma perheensä. Tulenarkoja asioita tarkastelee eri tapoja olla äiti ja osoittaa mikä vaara piilee uskomuksessa, että sääntöjä noudattamalla voi hallita elämää. Kiinnostaa kyllä että mikä se salaisuus on...

Emma Hooper: Koti-ikävän laulut
Connorien perhe niitä harvoja joka yhä asuu idyllisessä mutta autioituvassa kalastajakylässä Kanadan syrjäseuduilla. Kalojen kadottua useimmilla perheillä ei ole ollut muuta vaihtoehtoa kuin muuttaa pois töiden perässä. Elättääkseen perheensä Aidan ja Martha matkaavat vuorotellen töihin pohjoiseen mutta pian heidänkin on aika lähteä ja silloin aiemmin niin onnelliset Aidan ja Martha ajelehtivat koko ajan kauemmas toisistaan. Kuulostaa herkkikseltä.

Holly Bourne: Katsokaa miten onnellinen olen
Tori Bailey on totuuksia laukova menestyskirjailija joka on innoittanut miljoonia naisia ympäri maailmaa elämään juuri sellaista elämää kuin he itse haluavat. Hän kiertää pitämässä motivointiluentoja ja jakaa somessa inspiroivia viestejä faneilleen. Hänellä itsellään on tietenkin päällepäin täydellinen, kadehdittava parisuhde, mutta Tori on elänyt suuressa valheessa. Hän ei ole harrastanut pitkäaikaisen poikaystävänsä kanssa seksiä puoleen vuoteen, eikä tämä edes halua keskustella avioliitosta kun kaikki Torin ympärillä tuntuvat menevän kihloihin ja saavan vauvoja. Kun maailma tunkee ennalta määrättyyn muottiin ja 30 vuoden rajapyykki saa kellon tikittämään kovaa, vaatii kanttia kulkea omia polkujaan. Mutta onko Tori tarpeeksi rohkea noudattamaan sitä mitä opettaa? Tämä voi olla hyvä, tai sitten ei?

Karisto

Marja Leena Virtanen: Kiurun tytär
Pienen Siljan perhe on Karjalan evakoita mutta kotitilaa on asuttu jo jonkin aikaa. Lähistöllä asuvalla Kiiskin porukalla on vakituinen koti vasta tekeillä ja heidän elämäänsä on muutenkin vähän rempallaan. Heidän tyttärensä Annikki kiinnostaa sekä Siljan isoveljeä että naapuritilan Santeria niin paljon, että teräaseitakin vilautellaan. Kohtalokas jouluyö muuttaa kaiken Siljan ja hänen läheistensä elämässä ja vielä vuosien ja vuosikymmenten jälkeen tuon yön seuraukset ovat läsnä heidän arjessaan. Virtasen romaani on herkkävireinen kuvaus pienen tytön elämästä 1950-luvun maaseudulla ja myöhemmin pääkaupungin opiskelijamaailmassa. Kuulostaa just minun jutulta! Mutta miten ihmeessä Karistolta löytyi vain yksi minua kiinnostava kirja..?

Otava

Enni Mustonen: Sotaleski
Kirstin ja Iivon Viena-tytär on kesällä 1939 jo 10-vuotias. Iivo on lähtenyt vapaaehtoisena linnoitustöihin Karjalan kannakselle ja Kirsti lähtee tytön kanssa tätä tapaamaan. Vaikka muut vähättelevät sodan uhkaa, Ida tuntee nahoissaan että ankarat ajat ovat tulossa. Iidan huvilasta tulee jälleen naisten, lasten ja vanhusten turvapaikka, mutta miten käy Iivon ja kaksospoikien siellä jossakin? Edelliset osat luettuna ja jonotan tätä kirjastosta.

Suvi Ratinen: Matkaystävä
Jälleen yksi romaani uskonnollisesta yhteisöstä. Uutinen entisen luokkakaverin katoamisesta järisyttää nuorta naista joka on rakentanut itselleen uuden elämän Helsingissä. Miksi vanhat tutut soittelevat ja kyselevät kadonneesta? Nainen palaa pitkään piilottelemiinsa muistoihin, lapsuusvuosiin kahden maailman ristivedossa. Herää kaipaus turvattuun elämänpiiriin johon kuuluivat suviseurat, marssikasetit, Marimekon vahakangasliinat ja serkun puhki katsottu häävideo jolla hymyili maailman komein mies. Kaipa näitä vielä jaksaa lukea?

Paula Nivukoski: Nopeasti piirretyt pilvet
Vahvatunnelmainen esikoisteos sinnikkäästä 1920-luvun pohjalaisnaisesta jota elämä taivuttaa muttei murra. Kun Liisa menee naimisiin Kallen kanssa edessä on onnellisia vuosia täynnä hellyyttä, tai niin Liisa ainakin luulee. Avioliitto osoittautuukin olevan rahapussin nyörien kiristämistä, laskiämpärin tyhjentämistä valittava vanha äiti tuvan nurkassa. Kalle karkaa Amerikkaan, Liisa jää lasten kanssa Pohjanmaalle. Liisaa painaa lupaus jonka hän antoi isälleen tämän kuolinvuoteella, talo on pidettävä suvussa. Mutta kuinka paljon nuori nainen jaksaa harteillaan kantaa? Mielenkiintoinen asetelma.

Kate Morton: Kellontekijän tytär
Vuonna 1862 joukko nuoria taiteilijoita kokoontuu kartanoon Thamesin varrella viettämään raukeaa inspiroivaa kesää. Kesän lopussa yksi naisista on ammuttu ja toinen kadonnut. Vuonna 2017 nuori arkistonhoitaja löytää Lontoosta nahkalaukun jossa on valokuva huomiota herättävän näköisestä naisesta viktoriaanisissa vaatteissa sekä luonnoslehtiö johon on hahmoteltu suuri talo joen penkereellä. Kuka kuvan nainen on ja miksi kuvan kartano tuntuu Elodiesta oudon tutulta? Muutama Morton lukematta, mutta tämä menee luultavasti lukujonoon pikapuoliin.

Sally Rooney: Keskusteluja ystävien kesken
Nokkela, kepeä ja kuolemanvakava romaani nuorten naisten mutkikkaasta suhteesta maailmaan ja toisiinsa on noussut kansainväliseksi kulttiteokseksi. Yliopistossa opiskelevat Frances ja Bobbi liikkuvat erottamattomana kaksikkona Dublinin kirjallisten piirien laitamilla. Juhlissa he tutustuvat kuuluisaan valokuvaajan ja tämän puolisoon. Tuttavuus syvenee neliödraamaksi jonka seuraukset uhkaavat Francesin koko elämän perustaa. Palkittu irlantilaisromaani tavoittaa kivuliaan osuvasti lahjakkaiden nuorten aikuisten elämänpiirin; ironisen poseerauksen, haavoittuvan vilpittömyyden ja lapsuuden taakasta irti. Tämä kuulostaa hiukan jännittävältäkin, kun en niitä dekkareita lue.

S & S

Olga Kokko: Munametsä
Nelikymppinen Linnea on vakaumuksellinen sinkku jolla on aktiivinen seksielämä eikä aikomustakaan vakiintua. Omat halut, seksuaalisuuden toteuttaminen ja toisaalta sovinistisen työpaikan ilmapiiri hiertyvät toisiaan vasten. Lisänsä someajan sinkkuelämään tuovat bloggaus, oma podcast ja bilettämiseen kyllästynyt sarjakihlautuva ystävä. Onko sinkkuus ainoa tapa säilyttää itsemääräämisoikeus vai olisiko Linnean ihastuneella Samuelilla tarjota elämään muutakin kuin orjuutta tuulipukujen ja teippivaippojen ikeessä? Mikä ettei, ehkä kesälukemista?

TammI

Katri Lipson: Kaikkein haikein leikki
On mies, nainen ja tarjoilija. Lumous joka saa kadonneen ajan palaamaan. On kuusi kohtausta ja rakkauden kuusi vaihetta. Kaikissa kohteena on Sebastian, tahdikas ja tunnollinen tarjoilija jota kukaan ei suostu näkemään pelkkänä kulissina. Tästä en osaa sanoa onko lintu vai kala, mutta kiinnostaa.

Pirjo Tuominen: Opettajatar
Nuori opettajatar päätyy häväistysjutun keskipisteeksi ja joutuu taistelemaan juoruja vastaan 1850-luvun Suomessa niin että urakin on vaakalaudalla. Uskomatonta että Tuominen on jo 80-vuotias ja aikoo edelleen kirjoittaa lisää!

Pauliina Vanhatalo: Tuulesta temmattu elämä
Jälleen yksi tiukasta uskonnollisuudesta kertova romaani, tällä kertaa vanhoillislestadiolaisuudesta. Titi oppii jo varhain, että on syytä pysyä omien parissa ja välttää vääriä kysymyksiä. Vanhoillislestadiolaisen yhteisön ulkopuolinen todellisuus tuntuu vieraalta ja pelottavalta mutta lopulta hänen on pakko mennä maailmaan, tuli mitä tuli. Titille tämä maailma on teatterikerho. Tuulesta temmattu elämä tutkii tarkkanäköisesti uskonnon ja taiteen risteävien todellisuuksia. Muistaakseni Keskivaikea masennus oli hänen kirjoittama?

Elizabeth Strout: Kaikki on mahdollista
Maissipeltojen keskellä nököttävän pikkukaupungin asukkailla on ilonsa ja surunsa joiden kanssa he elävät parhaansa mukaan. Pienessä paikassa kaikki tuntevat toisensa  mutta harva todella tuntee itseään. Kirjan sivuilla vilahtaa myös Lucy Barton ja joukko muita Stroutin edellisestä kirjasta tuttuja hahmoja joten nimeni on Lucy Barton kannattaa lukea ensin. Se oli minulla jo kerran lainassakin, mutta oli liikaa ruuhkaa.

Wsoy

Emma Puikkonen: Lupaus
Väkevästi ja kauniisti kirjoitettu romaani äidinrakkaudesta, muuttuvasta pohjolasta ja ihmisistä joita pelko ja rohkeus yhdistävät. Kun Rinna on lapsi, isä antaa hänelle lupauksen. Lupauksen tulevaisuudesta Rinna haluaisi antaa myös omalle tyttärelleen Seelalle. Ilmastonmuutoksen todellisuuteen heräävässä maailmassa Rinna ei kuitenkaan ole varma siitä mitä hänen olisi tehtävä jotta voisi pitää sanansa. Hän myllertää lapsuudenkotinsa pihamaan rakentaakseen tilalle suojan minne voi piiloutua. Samaan aikaan hänen veljensä kulkee Grönlannissa tutkijoiden matkassa kuvaamassa sulavia jäätiköitä. Eräänä päivänä veli lähtee rakastettunsa kanssa retkelle jolta kumpikaan ei palaa. Ajankohtaista luettavaa romaanin muodossa.

Johanna Venho: Ensimmäinen nainen
"Eipä voi kovin monessa maassa ensimmäinen nainen yksikseen liikuskella. Minä en siihen lupia ala kyselemään." Ensimmäinen nainen on historiallinen romaani Sylvi Kekkosesta, naisesta joka on yhtä aikaa ujo ja rohkea, lempeä ja pisteliäs, turvallisuushakuinen emo ja kapinallisuutta suosiva feministi. Vaativasta asemastaan hän varjeli itsenäisyyttään ja säilytti omat ystävänsä. Sylvin miniän, Brita Kekkosen elämäkerta oli kiinnostava ja toki Sylvin elämä Urhon rinnalla kiinnostaa yhtä lailla.

Liane Moriarty: Yhdeksän hyvää, kymmenen kaunista
En ole lukenut kuin yhden Moriartyn, kun en ihan siihen ensimmäiseen tykästynyt. Nyt kuitenkin juoni vaikuttaa lupaavalta, joten ehkä annan Moriartylle toisen mahdollisuuden. Francesillä on takana on epäonnistunut suhde huolenaan monta ylimääräistä kiloa ja meneillään elämänsä pahin ammatillinen kriisi. Kun hän varaa loman ensiluokkaisesta hyvinvointihotellista hän näkee jo sielunsa silmin astuvansa hotellin ovesta ulos parempana versiona itsestään. 10 päivän loma hyvinvointihotellissa, 8 neuroottista kanssavierasta ja henkilökohtaisten ongelmien koko kirjo. Nautintoa vai piinaa?